Što je SUPER UM?

Program SUPER UM predstavlja treći program škole Malac Genijalac u području mentalnog računanja, obuhvaćajući složene matematičke zadatke koji se rješavaju isključivo mentalnim putem.

Namijenjen je svim polaznicima škole „Malac Genijalac“ koji su uspješno savladali osnovni i napredni nivo programa mentalne aritmetike. Isto tako namijenjen je i svoj djeci od 10 do 17 godina, koja nisu završila program mentalne aritmetike, a imaju posebne afinitete i sklonost ka matematici.

Program SUPER UM traje 10 nastavnih mjeseci.

Inovativnost u pristupu

Program obrađuje složene matematičke cjeline koje zahtijevaju veliku posvećenost i predanost radu. Polaznici ovog programa bave se zanimljivim temama koje imaju praktičnu primjenu u svakodnevnom životu.  U mogućnosti su uspješno savladati zahtjevne matematičke operacije isključivo mentalnim putem, bez ikakvog pomagala.

S obzirom na složenost zadataka, polaznici trebaju analitički i logički zaključiti koju će metodu primijeniti kako bi došli do rješenja, a neophodno je da se više podataka istovremeno memorira te dok se traži rješenje sljedećeg problema, aktivnost moždanih ćelija eksponencijalno raste. Upravo zato SUPER UM predstavlja izuzetan trening mozga.

Polaznici kroz program SUPER UM obrađuju teme redovitog školskog programa, ali i teme koje obrazovni sustav ne nudi, tako se pobuđuje njihova znatiželja i njeguje sposobnost rješavanja matematičkih zadataka.

Nastavni sadržaj

Program Super Um sastoji se od 17 matematičkih područja.

Nastavne cjeline koje se obrađuju, a temelje se na četirima osnovnim aritmetičkim operacijama (zbrajanju, oduzimanju, množenju i dijeljenju) jesu:

 • množenje višeznamenkastih brojeva
 • dijeljenje s ostatkom
 • prosti faktori
 • potenciranje
 • suma kvadrata
 • korjenovanje (kvadratni, kubni, četvrti, peti i šesti korijen)
 • proporcionalnost
 • jednadžbe
 • razlomci

Osim toga, obrađuju se i mnoge druge zanimljive teme koje pružaju praktično znanje djeci, npr.:

 • preračunavanje valuta
 • računanje vremena
 • kalendar (određivanje dana u tjednu za bilo koji datum u prošlosti ili budućnosti)
 • binarni kod

Poticanje razvoja polaznika

Uz razvoj matematičkih sposobnosti program Super um pozitivno utječe na razvoj niza važnih vještina i sposobnosti: vizualizacije, pamćenja, koncentracije, pažnje, analitičkog razmišljanja, logičkog zaključivanja, kreativnosti, bržeg rješavanja problema. Najvažniji cilj mentalnog računanja je upravo razvoj navedenih sposobnosti jer polazniku donosi trajne koristi i vještine koje su mu neophodne u životu.

Program Super um utječe i na razvoj natjecateljskog duha kroz organizaciju različitih natjecanja koja dostižu europske i svjetske razmjere. Poznato je da su polaznici naše škole osvajači najsjajnijih odličja na prestižnim natjecanjima u mentalnom računanju.

O uspješnosti SUPER UMA svjedoči podatak da je škola Malac Genijalac ostvarila značajne rezultate na natjecanjima:

 1. godine u Baselu (Švicarska) na europskom prvenstvu u mentalnoj matematici polaznici škole Malac Genijalac osvojili su 5 medalja u dvije kategorije (dvije zlatne, dvije srebrne i jedna brončana)https://www.nau.ch/news/basel
 2. godine u Rekenu (Njemačka) na europskom prvenstvu u mentalnoj matematici polaznici škole Malac Genijalac osvojili su 5 medalja u dvije kategorije (dvije zlatne, jedna srebrna i dvije brončane)https://www.reken-erleben.de/reken

Vlasnik:
Sarah Vuković, mag.educ.math.

Svijet brojeva d.o.o.
Bana Josipa Jelačića 13/A
22000 Šibenik
Oib:48999640093

Posjetite nas na najbližoj lokaciji
i uvjerite se u kvalitetu naših programa.

WEB PLATFORMA