Što je mentalna aritmetika?

Mentalna aritmetika (jap. Anzan) razvila se iz tradicionalne istočnjačke discipline, a danas predstavlja popularan i moderan edukacijski program sve više prisutan i u zapadnom dijelu svijeta. U školi Malac Genijalac primjenjuje se originalni HIKARI 光 program mentalne aritmetike. Hikari na japanskom znači svjetlost i simbolizira proces učenja i buđenja (osvjetljavanja) naših mentalnih kapaciteta. Program je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz područja edukacije. Temelji se na upotrebi drevne računaljke – abakusa (算盤, jap. Soroban), čijom se vizualizacijom i simulacijom pokreta postiže izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina i sposobnosti djece u ranom periodu života. Program se temelji na TBDP pristupu (Total Brain Development Program) i VAK metodi (Vizualno – Auditivno – Kinestetičko). 

Total Brain Development Program

TBDP (Total Brain Development Program) predstavlja sustav cjelokupnog razvoja mozga kojim se potiče aktivacija obje hemisfere mozga od najranijih razdoblja života. Kao rezultat te aktivacije poboljšava se niz kognitivnih sposobnosti kao što su pamćenje, inteligencija, koncentracija, mašta te vizualizacija.  

VAK metoda

VAK metoda (Vizualno – Auditivno – Kinestetičko) razvila se na osnovama neurolingvističkog programiranja (NLP) i podrazumijeva uključivanje tri osjetila (vid, sluh, dodir) u proces učenja. Vizualni dio – vidim to što mi govoriš; Auditivni dio – zvuči mi dobro; Kinestetički (tjelesni) dio – pokaži mi kako to napraviti. Znanstvena istraživanja pokazala su da se najbolji rezultati postižu kada se u procesu učenja informacije primaju različitim osjetilima jer se na taj način aktivira najveći broj neuronskih veza u mozgu. Takvim učenjem proces pamćenja dostiže svoj maksimum jer se primljene informacije prenose s jedne na drugu hemisferu mozga, čime se aktivira cijeli njegov potencijal.

Ciljevi programa

Ciljevi su programa poticanje i razvijanje intelektualnih vještina i kognitivnih sposobnosti polaznika počevši od ranog perioda života uz savladavanje rada na abakusu u četiri osnovne matematičke operacije - zbrajanje, oduzimanje, množenje, dijeljenje - te savladavanje vještine mentalne aritmetike koja predstavlja vizualizaciju abakusa i računanje bez papira i olovke te bilo kojih drugih pomagala. Kognitivni razvoj postiže se na zabavan i razigran način, radom koji se temelji na trima ključnim elementima: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre. Upotrebom abakusa aktiviraju se obje moždane hemisfere čime se postiže maksimalan intelektualni potencijal. Nakon savladavanja rada na abakusu učenici su u stanju obavljati kompleksnije računske operacije zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja računajući bez ikakvih pomagala, isključivo misaonim putem. Brzo računanje jasan je pokazatelj toga da su naši polaznici unaprijedili sposobnosti kao što su jasna vizualizacija, pamćenje, logičko zaključivanje, fokus, koncentracija, analitičnost, koncentracija. Razvoj ovih sposobnosti najvažniji je cilj mentalne aritmetike, jer dijete razvija trajne vještine koje su mu u životu upravo neophodne. Znanstvena istraživanja dokazala su da mentalno računanje predstavlja najbolji trening za mozak.

Organizacija nastave

Program je namijenjen djeci od 4. do 12. godine jer je to period života u kojem se ljudski mozak najdinamičnije razvija i tijekom kojeg će nastati najveći broj neuronskih veza (sinapsi). Nakon ovog perioda mogućnosti za razvoj značajno su manje te je izuzetno važno ne propustiti ovu jedinstvenu priliku u životu djeteta. Grupe. Učenje se prakticira u malim grupama (od 6 do 12 polaznika), kroz zabavne aktivnosti, različite igre i natjecanja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera te pozitivni emocionalni odnosi. Program je prilagođen uzrastima te postoje sljedeće starosne skupine: Vrtićka dob – A grupa (od 4 do 6 godina) Mlađa školska dob – B grupa (prvi i drugi razred OŠ) Srednja školska dob – C grupa (treći, četvrti, peti i šesti razred OŠ) Nastavni plan i program pažljivo je osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe polaznika. Nastava se održava jednom tjedno – preko tjedna ili vikendom po 3 vezana školska sata, uz kratke pauze za odmor. Osim redovne nastave, preko tjedna su osigurana dodatna 2 vezana školska sata za nadoknade i podršku u učenju, ovisno o potrebama naših polaznika. Upisni rok. Dva su upisna roka za našu školu. Prvi je upisni rok u rujnu/listopadu, a drugi u siječnju/veljači. Prije upisa organizira se besplatan probni sat i individualno testiranje na kojemu se provjerava doseg kognitivnog razvoja kako bismo omogućili individualizirani pristup svakom polazniku.

Vlasnik:
Sarah Vuković, mag.educ.math.

Svijet brojeva d.o.o.
Bana Josipa Jelačića 13/A
22000 Šibenik
Oib:48999640093

Posjetite nas na najbližoj lokaciji
i uvjerite se u kvalitetu naših programa.

WEB PLATFORMA